Kako odabrati bicikl?

Razvijanje tehnologije potiče i razvoj biciklizma. Kod kupnje bicikla je najbitniji korak određivanja namjene bicikla i veličine okvira. Još pred par godina smo mogli samo prema visini kupca odrediti veličinu okvira bicikla. Sada je to posve drugačije. Za rekreativce ja najbitnija udobnost, dok za one sklone utrkama postoji bitno pravilo da bi biciklist mogao iskoriti svu energiju i snagu, a to se moze spriječiti samo ako se odabere prava veličina bicikla.

Bicikli za različite namjene:

MTB

idealan za vožnju izvan asfalta – šumski putevi, pjesak, kamenje, zemlja…

GRADSKI BICIKL

za gradsku vožnju po asfaltu

FULL SUSPENSION BICIKLI

za vožnju po teškim terenima, za spust

BMX,DIRT BICIKLI

za ludu vožnju po rampama

CESTOVNI BICIKLI

za vožnju po asfaltnim površinama i za postizanje što veće brzine

CRUISER BICIKLI

bicikli za gradsku vožnju , za ljude kojima je bitan poseban i neobičan izgled bicikla

TREKING BICIKL

ako ćete se većinu vremena voziti po asfaltu, ali ipak ponekad zalutati na neku makadamsku cestu

Odabir veličine okvira:

Kod kupnje bicikla uz visinu je jako bitna i dužina “rame” jer često odnos dužine nogu i trupa nije proporcionalan sa visinom korisnika.

Za određivanje optimalne veličine bicikla bitno je najprije izmjeriti visinu raskoraka. Nakon izmjere dobivenu visinu potrebno je pomnožiti sa 0,67. Dobiveni rezultat nam pokazuje veličinu okvira bicikla koja je primjerena za cestovne bicikle. Brdskim biciklistima se preporuča da od prije dobivenog rezultata oduzmu 10 do 12 cm. (visina raskoraka * 0,67 – 10 cm). Ako želite centrimetre pretvoriti u inče pomnožite dobiveni rezultat sa 2,54.

**Ženski okviri su potpuno drugacije geometrije kao muški. Zato proizvođači bicikla izrađuju posebne bicikle dizajnirane samo za žene, tj. za ženski oblik tjela.

Visina sjedala :

Za postavljanje sjedala na pravu visinu potrebno je pomnožiti 0,88 sa visinom raskoraka. Pravilna visina sjedala vam omogućuje optimalno izbacivanje noge.

Greške kod kupovine bicikla:

Kupovanje bicikla samo jer je na sniženju. Često nakon jeftine kupovine shvatimo da smo novac doslovno bacili, jer nas je zanimala samo cijena pa nismo gledali na udobnost ili veličinu.

Kupovanje u velikim marketima. Ako ste kupili bicikl u velikom trgovačkom centru, praktički bez rješenja ako vam se na biciklu nešto pokvari. Ako kupite bicikl u malim specijaliziranim trgovinama sa dobrim servisom kroz par godina uštedite na servisu. A i popravak i reklamacije se puno brže rješavaju.

Kupovanje bicikla u inozemstvu ili udaljenim mjestima. Nakon nekog vremena ćete vidjeti da morate za svaki servis i podešavanje voziti bicikl u inozemstvo ili plaćati te usluge domaćim trgovina, te shvatiti da bi vam se više isplatila kupovina u domaćem kraju iako je možda malo skuplje.

Kupovanje prevelikog bicikla. Često se trgovci žele riješiti zaliha pa nude neodgovarajuće bicikle. Stoga pazite. U pravim trgovinama ćete možda morati malo pričekati na bicikl jer će se u slučaju ne imanja prave veličine za vas naručiti drugi.

Kupovanje muškog okvira jer nemaju na ponudi ženske.

Kupovanje slabijeg bicikla za partnera, a često se vozite zajedno. Partner sa manje kvalitetnim biciklom će sve više zaostajati tijekom vožnje.

Za više informacija svakako nas kontaktirajte. 🙂